poniedziałek, 1 lipca 2019

Smakoterapia 3 - Spiżarnia. Iwona Zasuwa.



Okres letni to czas, kiedy nasze ogródki rozkwitają. Ogórki, cukinie, kapusta, rzodkiewki, buraczki, papryka, pomidory i tak można wymieniać bez końca, nie zapominając również o przepysznych owocach. Wszystkiego nie zjemy od razu, a zima przecież długa więc wekujemy, kisimy, gotujemy i zaprawiamy. Właśnie książka Smakoterapia 3, która poświęcona jest domowej spiżarni pomoże nam wyczarować smakowite przetwory.  
Zapraszam na recenzję.


Opis z okładki:


W książce Smakoterapia 3 znajdziemy przepisy na warzywa z piekarnika, wekowanie zup, warzywa i owoce w słoiku, kiszone warzywa i wiele innych ciekawych przepisów. Przyznam szczerze, że jestem tradycjonalistką i stawiam na sprawdzone przepisy, a do tego jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam zrobić żadnych przetworów. Z roku na rok staram się wprowadzać coś nowego do naszej rodzinnej spiżarni, eksperymentuje i szukam nowych, ciekawych przepisów, dlatego takie książki są bardzo cenne.
Do tej pory poza kiszeniem ogórków nie próbowałam z innymi warzywami ale w tym roku na pewno się to zmieni.
Przepięknie ilustrowana książka odkryje przed  nami nowe i oryginalne przepisy.
Książka składa się z wielu rozdziałów, a każdy z nich poprzedzony jest przedmową i wyjaśnieniem przez autorkę danego zagadnienia czyli np. fermentacji. Chyba właśnie dział "Trochę fermentu" zaciekawił mnie najbardziej. Bardzo ciekawy jest również dział "Bonus ciekawostki i smakołyki" Co się w nim kryje? Same smakołyki, które odkryjecie zaglądając do książki.






Przyznam, że niektóre przepisy mnie zaskoczyły, inne zaintrygowały i zapewne nie uda mi się wszystkich sprawdzić osobiście ale będę próbować :)
O poprzedniej części Smakoterapia 2 pisałam tu >klik< 


Autor:Iwona Zasuwa
Gatunek: książka kucharska
Seria: Smakoterapia
Wydawnictwo: Edipresse
Ilość stron: 352
Data wydania: 5 czerwca 

Książkę możecie kupić na stronie >klik<


https://www.facebook.com/edipresseksiazki/



 Robicie przetwory na zimę? Jaki jest Wasz popisowy przepis, którym rodzina uwielbia się zajadać?

24 komentarze:

  1. Kapusta kiszona ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie kulinarne książki:) Są inspiracją!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiszone warzywa, oprócz kapusty i ogórków pamiętam z dzieciństwa smak kiszonej salaty :) Moja córka robi super gruszki w occie , konfiturę z cebuli nauczyła się tego na studiach . Książka bardzo interesująca i warta polecenia tak sądzę po przeczytaniu Twojej recenzji. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaprawy i przetwory to coś co baaardzo lubię i zaprawiam co mam. Ale cytryny kiszonej jeszcze ani nie robiłam, ani nie smakowałam. I znów czuję potrzebę wypróbowania nowego przepisu. Zazdroszczę Ci tej książki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nice inspiration book for summer

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię różne zaprawy , ale robić ich niekoniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lovely post dear! Have a great week! xx

    OdpowiedzUsuń
  8. O! My z mamą zawsze w tego typu książkach szukamy inspiracji 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj niedługo się zacznie czas przetworów. Szukam inspiracji na coś nowego, chętnie zapoznam się z książką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie książki sa kopalnią inspiracji

    OdpowiedzUsuń
  11. Przetwory na zimę to domena mojej mamy. Ona uwielbia je robić. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja musiałam się nauczyć po przeprowadzce na wieś. Robię spore ilości co roku i przekazuje mamie :)

      Usuń
  12. Rozumiem ideę książek kucharskich, ale nie rozumiem ich sensu - nie w dobie internetu, gdy wystarczą trzy kliknięcia i otwiera się przed nami dostęp do milionów przepisów za darmo. Z resztą ja mam najlepszą ksiązkę kucharską w telefonie, zapisaną pod nazwą "mama" - dzwonię po radę przy co drugim obiedzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak jak napisałaś...dostęp do milionów przepisów. Nie wiem jak inni ale ja mam problem z wyłuskaniem konkretnych przepisów. To co mam już sprawdzone zapisuje w swój zeszyt.

      Usuń
    2. To fakt. Kiedyś chciałam zrobić sernik na zimno i ilosc przepisów mnie przytloczyla. Pobiegła do mamy po wsparcie.

      Usuń
  13. Marzy mi się spiżarnia wypełniona słoikami pełnymi sosów pomidorowych i sałatek... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chwaląc się mam taką spiżarnie z przetworami.

      Usuń
  14. Chętnie przeglądnęłabym tą książkę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zainteresowałaś mnie tym przepisem na zakwas na żurek !

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie "smakowite" książki. Zawsze znajdę w nich coś dla siebie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Niby wszystko jest w Internecie, ale najbardziej lubię korzystać z takich książek. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawa książka, uwielbiam weki, bo to lato w słoikach! Ja niestety nie robię, ale mam zamiar zacząć :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze i odwiedziny mojego bloga :)
Każdego z komentujących odwiedzę na pewno :)