Okres letni to czas, kiedy nasze ogródki rozkwitają. Ogórki, cukinie, kapusta, rzodkiewki, buraczki, papryka, pomidory i tak można wymieniać bez końca, nie zapominając również o przepysznych owocach. Wszystkiego nie zjemy od razu, a zima przecież długa więc wekujemy, kisimy, gotujemy i zaprawiamy. Właśnie książka Smakoterapia 3, która poświęcona jest domowej spiżarni pomoże nam wyczarować smakowite przetwory.
Zapraszam na recenzję.
W książce Smakoterapia 3 znajdziemy przepisy na warzywa z piekarnika, wekowanie zup, warzywa i owoce w słoiku, kiszone warzywa i wiele innych ciekawych przepisów. Przyznam szczerze, że jestem tradycjonalistką i stawiam na sprawdzone przepisy, a do tego jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam zrobić żadnych przetworów. Z roku na rok staram się wprowadzać coś nowego do naszej rodzinnej spiżarni, eksperymentuje i szukam nowych, ciekawych przepisów, dlatego takie książki są bardzo cenne.
Do tej pory poza kiszeniem ogórków nie próbowałam z innymi warzywami ale w tym roku na pewno się to zmieni.
Przepięknie ilustrowana książka odkryje przed nami nowe i oryginalne przepisy.
Książka składa się z wielu rozdziałów, a każdy z nich poprzedzony jest przedmową i wyjaśnieniem przez autorkę danego zagadnienia czyli np. fermentacji. Chyba właśnie dział "Trochę fermentu" zaciekawił mnie najbardziej. Bardzo ciekawy jest również dział "Bonus ciekawostki i smakołyki" Co się w nim kryje? Same smakołyki, które odkryjecie zaglądając do książki.
Przyznam, że niektóre przepisy mnie zaskoczyły, inne zaintrygowały i zapewne nie uda mi się wszystkich sprawdzić osobiście ale będę próbować :)
O poprzedniej części Smakoterapia 2 pisałam tu >klik<
Autor:Iwona Zasuwa
Gatunek: książka kucharska
Seria: Smakoterapia
Wydawnictwo: Edipresse
Ilość stron: 352Data wydania: 5 czerwca
Książkę możecie kupić na stronie >klik<
Robicie przetwory na zimę? Jaki jest Wasz popisowy przepis, którym rodzina uwielbia się zajadać?
Kapusta kiszona ❤️❤️
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie kulinarne książki:) Są inspiracją!
OdpowiedzUsuńKiszone warzywa, oprócz kapusty i ogórków pamiętam z dzieciństwa smak kiszonej salaty :) Moja córka robi super gruszki w occie , konfiturę z cebuli nauczyła się tego na studiach . Książka bardzo interesująca i warta polecenia tak sądzę po przeczytaniu Twojej recenzji. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZaprawy i przetwory to coś co baaardzo lubię i zaprawiam co mam. Ale cytryny kiszonej jeszcze ani nie robiłam, ani nie smakowałam. I znów czuję potrzebę wypróbowania nowego przepisu. Zazdroszczę Ci tej książki :)
OdpowiedzUsuńNice inspiration book for summer
OdpowiedzUsuńLubię różne zaprawy , ale robić ich niekoniecznie :)
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great week! xx
OdpowiedzUsuńO! My z mamą zawsze w tego typu książkach szukamy inspiracji 😊
OdpowiedzUsuńOj niedługo się zacznie czas przetworów. Szukam inspiracji na coś nowego, chętnie zapoznam się z książką :)
OdpowiedzUsuńLubię takie książki sa kopalnią inspiracji
OdpowiedzUsuńPrzetwory na zimę to domena mojej mamy. Ona uwielbia je robić. 😊
OdpowiedzUsuńJa musiałam się nauczyć po przeprowadzce na wieś. Robię spore ilości co roku i przekazuje mamie :)
UsuńŚwietna książka :)
OdpowiedzUsuńRozumiem ideę książek kucharskich, ale nie rozumiem ich sensu - nie w dobie internetu, gdy wystarczą trzy kliknięcia i otwiera się przed nami dostęp do milionów przepisów za darmo. Z resztą ja mam najlepszą ksiązkę kucharską w telefonie, zapisaną pod nazwą "mama" - dzwonię po radę przy co drugim obiedzie ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak jak napisałaś...dostęp do milionów przepisów. Nie wiem jak inni ale ja mam problem z wyłuskaniem konkretnych przepisów. To co mam już sprawdzone zapisuje w swój zeszyt.
UsuńTo fakt. Kiedyś chciałam zrobić sernik na zimno i ilosc przepisów mnie przytloczyla. Pobiegła do mamy po wsparcie.
UsuńMarzy mi się spiżarnia wypełniona słoikami pełnymi sosów pomidorowych i sałatek... ;)
OdpowiedzUsuńNie chwaląc się mam taką spiżarnie z przetworami.
UsuńChętnie przeglądnęłabym tą książkę:)
OdpowiedzUsuńZainteresowałaś mnie tym przepisem na zakwas na żurek !
OdpowiedzUsuńKsiążki zupełnie nie znam :D
OdpowiedzUsuńLubię takie "smakowite" książki. Zawsze znajdę w nich coś dla siebie.
OdpowiedzUsuńNiby wszystko jest w Internecie, ale najbardziej lubię korzystać z takich książek. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa książka, uwielbiam weki, bo to lato w słoikach! Ja niestety nie robię, ale mam zamiar zacząć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!