czwartek, 4 sierpnia 2016

Przepis na sałatkę z ogórków a'la mizeria.

Miał być dziś zupełnie inny post ale niestety zabrakło czasu, siły i chęci. Dlaczego? Zobaczcie.


Zapas będę miała spory na ten sezon bo ponad 150 słoików różnych ogórasków. Dlatego postanowiłam, że na szybko napiszę Wam o kolejnym moim sprawdzonym przepisie na ogórki.


Jest to przepis na sałatkę a'la mizeria.

6 kg ogórków
0,5 kg cukru
0,5 kg cebuli (5 większych)
1 szklanka octu
3 łyżki soli
1,5 łyżki pociętego kopru

Ogórki tniemy na plastry na tarce (ja mam robota kuchennego, więc idzie to szybko i sprawnie). Tu możemy wykorzystać duże ogórki, które na inne przetwory są już za duże. Cebulę na większych oczkach. Dodajemy koper.
Składniki mieszamy w dużej misce i odstawiamy na 3 godziny.
Wkładamy do słoików z wodą, która utworzyła się. Pasteryzujemy 20 minut.





Znacie ten przepis? Jak tam u Was sezon ogórkowy? Trwa jeszcze czy już zakończony?

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam ogórki, musze w tym roku włożyć parę słoików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! :) Będzie co zajadać zimą. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie już prawie po sezonie, ale takich ilości to nie miałam. Robiłam po pięć słoików litrowych co dwa dni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezły zbiór :) Ja ogórków nie robię, za to u teściowej wielka piwnicy jest zawsze szeroko otwarta. Robi ona bardzo podobna sałatkę tylko jeszcze dodaje do niej marchewkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś podobne ogórki, a w tym roku tylko kiszone, bo najlepiej u nas schodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ją szczególnie jak zrobi jeszcze ją moja Babcia <3 omomomo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie już sezon na ogórki zakończony. :)
    teraz przeszedł sezon na grzyby. ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie również sporo ogórków. Wypróbuj przepis na krokodylki znajdziesz na pewno w necie, a ogórki pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, znam przepis. U mnie również zamieszczony ale rok temu ;)

      Usuń
  9. Nie próbowała nigdy takich ogórków;) Ale widzę, że miałaś ręce pełne roboty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak było trochę tej pracy, chociaż zawsze mam satysfakcje, kiedy widzę pełne półki słoików.

      Usuń
  10. U mnie się jeszcze nie zaczął :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam takiego przepisu, ale wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię głównie tzatziki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. To dosyć znany przepis tylko każdy robi trochę inaczej ;)

      Usuń
  14. Jadłam kiedyś taką :) sama niestety nie robię przetworów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś to się zmieni tak jak u mnie ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze i odwiedziny mojego bloga :)
Każdego z komentujących odwiedzę na pewno :)