Jestem zwolenniczką tradycyjnej kuchni. Nie lubię zbyt wiele kombinować i wymyślać nie wiadomo co ale za to często próbujemy czegoś nowego. W kuchni nie jest na pewno nudno bo często udaje mi się zaskoczyć gości jakimś nowym i ciekawym daniem. Inspiracji szukam w książkach kucharskich i o tym nie raz pisałam. Słyszałam, że książki kucharskie to przeżytek, ale czy na pewno? Tu mam wszystko czego potrzebuje, a w internecie? Sto przepisów na to samo danie i każdy inny...i jak tu nie zwariować.
Dziś zapraszam Was na recenzję książki kucharskiej "Kuchnia klasyczna".
Czy w książce "Sztuka gotowania krok po kroku" jest coś fajnego? Tak, spodobało mi się kilka rzeczy, na które zwróciłam uwagę. Przede wszystkim co rzuca się w oczy to jakość wydania książki. Błyszcząca okładka i dobrej jakości śliski papier. To sprawia, że książka świetnie nada się na prezent dla jakiejśc pani domu, która lubi gotować.
Kolejna rzecz to w ciekawy i oryginalny sposób przedstawione przepisy co zobaczycie na ostatnim zdjęciu. Przeważnie w książkach kucharskich znajdujemy zdjęcia gotowych dań, a tu zdjęcia składników i odmierzone ilości, zdjęcia przygotowania potrawy w trakcie i w końcu finalne zdjęcie potrawy. Nie wiem dlaczego, ale takie ilustracje bardziej do mnie przemawiają.
Kolejna rzecz to w ciekawy i oryginalny sposób przedstawione przepisy co zobaczycie na ostatnim zdjęciu. Przeważnie w książkach kucharskich znajdujemy zdjęcia gotowych dań, a tu zdjęcia składników i odmierzone ilości, zdjęcia przygotowania potrawy w trakcie i w końcu finalne zdjęcie potrawy. Nie wiem dlaczego, ale takie ilustracje bardziej do mnie przemawiają.
Książka "Kuchnia klasyczna krok po kroku" podzielona jest na rozdziały:
- Klasyka w kuchni
- Makarony i ryż
- Mięsa
- Ryby
- Warzywa
- Desery
Jeśli chodzi o same przepisy przyznam szczerze, że spodziewałam się tradycyjnej kuchni ale takiej naprawdę tradycyjnej jaką raczyły nas nasze babcie. Jednak spotkała mnie niespodzianka ponieważ większość tych przepisów została uwspółcześniona. Przepisy są zbiorem tradycyjnych dań na całym świecie, a nie tylko z Polski.
Moim zdaniem bardzo fajna książka, która przypadnie do gustu nie jednej z was.
Autor: Keda Black
Tłumaczenie: Justyna Piątek
Seria: Gotowanie krok po kroku
Gatunek: książka kucharska
Wydawnictwo: RM
Ilość stron: 63Data wydania: 2016
Książkę możecie kupić na stronie wydawnictwa >klik<
Co myślicie o takiej książce kucharskiej? Skusiłybyście się czy nie?
Bardzo ciekawa książka. 😊
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie pozycja dla mnie. Na pewno wiele bym się z niej nauczyła.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię książki kucharskie :)
OdpowiedzUsuńLubię od czasu do czasu sięgnąć po książki kucharskie. Można poeksperymentować w kuchni 😉
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam "warzywa saute z wódką" i byłam zawiedziona, że to jednak "z woka" :D Rzadko korzystam z ksiązek kucharskich, w internecie jest o wiele więcej przepisów :)
OdpowiedzUsuńTego typu książki z podstawami gotowania to super sprawa.
OdpowiedzUsuńInteresting post my dear, thank you for sharing :-)
OdpowiedzUsuńO mój mąż lubi gotować , już wiem co mu dam na prezent. dzięki:)
OdpowiedzUsuńMam z tej serii książkę kucharską i jestem z niej dosyć zadowolona! Chętnie rozejrzę się i za tą! :)
OdpowiedzUsuńJa także jestem fanką klasycznej kuchni :) Nie lubię wielkich eksperymentów :)
OdpowiedzUsuńKsiążka kucharska to dobra rzecz. Lubię czasami w nie zaglądać i się inspirować przygotowując jakieś spotkanie rodzinne. Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLubimy różne książki kucharskie ;-)
OdpowiedzUsuńRaczej nie siegam po takie publikacje
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis - dużo porad. Generalnie bardzo lubię czytać książki kucharskie - rozszerzają moje koncepty i wraz z akcesoria kuchenne pomagają w kuchni.
OdpowiedzUsuń