poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Pyszna zapiekanka z cukinii.

Dziś mam dla Was kolejny przepis. Nie wiem ja Wy ale w tym czasie jakim się znaleźliśmy mam większe problemy z pomysłami na obiad. Wyjazdy do sklepu ograniczyliśmy do minimum (czyli raz na dwa tygodnie) i wykorzystuje to co mam w domu. Tym razem większość składników było kupione pod ten właśnie przepis, który gości u mnie w domu od ponad dwóch lat. Pasuje doskonale na każdą okazję, a i goście uwielbiają tą właśnie zapiekankę. Jesteście ciekawi? Zapraszam na przepis.


Co będziemy potrzebowali? 
  • bagietka 1szt (jeśli nie jecie białego pieczywa zastąpcie ją innym)
  • 5 jajek
  • śmietanka 30% 200 ml (może być też 18% wtedy dajcie jej więcej 250/300ml)
  • 1 cebula
  • 300 gram pieczarek
  • średnia cukinia (około 200 - 300 gram)
  • 100 gram żółtego sera (wybierzcie swój ulubiony)
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepska albo rosyjska)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia.
A więc zacznijmy od przygotowania farszu. Do niego potrzebujemy cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiamy oregano i na koniec dodajemy cukinię. Wszystko chwilę smażymy do miękkości i odparowania soków. Jeśli cukinia ma dużo wody możecie ją odcisnąć przed wrzuceniem na patelnię.
 Kiedy nasz farsz się już smaży zajmiemy się "podkładem" naszej zapiekanki. Bierzemy bagietkę i kroimy je w kromki.
Do tego przygotowujemy okrągłą formę z otwieranym brzegiem i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Do osobnej miseczki wbijamy jaja, wlewamy śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą. Po dokładnym wymieszaniu moczymy kromeczki w jajku i śmietanie.
Namoczone kromki bagietki układamy na brzegach oraz bokach formy (tak jak widać to na zdjęciu poniżej)
Reszta jajka jeszcze nam się przyda.


Tak przygotowane kromeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 C° na 15 - 20 minut. Grzanie góra dół. Kiedy bułki już się zarumienią wyciągamy  i nakładamy farsz z pieczarek i cukinii.
Do reszty jajka i śmietany dodajemy starty ser, bułkę tartą, musztardę oraz bazylię - mieszamy i zalewamy na wierzch zapiekanki. Tak przygotowaną wstawiamy do piekarnika na 40 minut i 190 C°


Fajnie jak farsz w całości zakrywa bułeczki. Tym razem u mnie tak nie wyszło, miałam mniej pieczarek. Jeśli bułki są odkryte będą mocniej spieczone. Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i ściągamy brzeg formy. Czekamy aż odrobinę przestygnie i kroimy.




Jeśli chcecie możecie dodać do zapiekanki jakąś wędlinę lub piersi z kurczaka. U mnie zawsze w takiej wersji i mąż uwielbia to danie.
Życzę smacznego :)


25 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować, cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie pyszności :) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis. Nie jadłam jeszcze takiej zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinie ale takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś wspaniałego !!!! Z pewnością skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cukinię. Danie smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurcze, jak pomysłowo! Wygląda tak smacznie, muszę spróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cukinię mogłabym jeść nawet na surowo (nie robię tego)! Ale niestety zepsuł mi się piekarnik i chwilowo jem gotowane i smażone... :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepisuję przepis , bo bardzo mi się spodobał. Zapiekanka wygląda apetycznie. Mam w zamrażarce poszatkowaną cukinię. Pozdrawiam cieplutko 🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł na danie. Ja właśnie teraz, będąc w domu, staram się cos pichcić. Na studiach nie miałam zbytnio i czasu i miejsca.. :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię warzywne zapiekanki. Przepis na pewno wykorzystam. 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooooo, kocham kocham kocham cukinię! I pieczarki! I cebulę! :D Chętnie bym zrobiła taką zapiekankę, tylko czy ją teraz pogryzę? Hm... (muszę wszystko kroić na dziesiątki małych kawałeczków i unikać twardych, chrupiących rzeczy) Ale to wygląda tak niesamowicie obłędnie, że chyba zaryzykuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki wstaw na krócej do piekarnika tak aby za mocno się nie spiekły. Jeśli farsz zakryje pieczywo to zapiekanka będzie mięciutka :)

      Usuń
  13. Ja też ograniczam zakupy do minimum, a cukinię bardzo lubię. Przepis wart wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż się głodna zrobiłam (a przed chwilą jadłam! XD). Chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł taki niebanalny! Przepis oczywiście zapisuję, tylko ja musiałabym zmienić tą bagietkę i dodać mięso, bo dla mojego męża obiad bez mięcha to nie obiad 😂

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze i odwiedziny mojego bloga :)
Każdego z komentujących odwiedzę na pewno :)