Zapas będę miała spory na ten sezon bo ponad 150 słoików różnych ogórasków. Dlatego postanowiłam, że na szybko napiszę Wam o kolejnym moim sprawdzonym przepisie na ogórki.
Jest to przepis na sałatkę a'la mizeria.
6 kg ogórków
0,5 kg cukru
0,5 kg cebuli (5 większych)
1 szklanka octu
3 łyżki soli
1,5 łyżki pociętego kopru
Ogórki tniemy na plastry na tarce (ja mam robota kuchennego, więc idzie to szybko i sprawnie). Tu możemy wykorzystać duże ogórki, które na inne przetwory są już za duże. Cebulę na większych oczkach. Dodajemy koper.
Składniki mieszamy w dużej misce i odstawiamy na 3 godziny.
Wkładamy do słoików z wodą, która utworzyła się. Pasteryzujemy 20 minut.
Znacie ten przepis? Jak tam u Was sezon ogórkowy? Trwa jeszcze czy już zakończony?
Uwielbiam ogórki, musze w tym roku włożyć parę słoików :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! :) Będzie co zajadać zimą. :)
OdpowiedzUsuńO tak na zimę idealne :)
UsuńU mnie już prawie po sezonie, ale takich ilości to nie miałam. Robiłam po pięć słoików litrowych co dwa dni.
OdpowiedzUsuńCzyli raczej nie miałaś tyle pracy co ja ;)
UsuńNiezły zbiór :) Ja ogórków nie robię, za to u teściowej wielka piwnicy jest zawsze szeroko otwarta. Robi ona bardzo podobna sałatkę tylko jeszcze dodaje do niej marchewkę.
OdpowiedzUsuńNo tak skoro teściowa ma ;)
UsuńRobiłam kiedyś podobne ogórki, a w tym roku tylko kiszone, bo najlepiej u nas schodzą :)
OdpowiedzUsuńU mnie jednak kiszonych najmniej idzie :)
UsuńUwielbiam ją szczególnie jak zrobi jeszcze ją moja Babcia <3 omomomo :)
OdpowiedzUsuńBabcie zawsze robią najlepsze :)
Usuńmmmmm nic tylko jeść:)!
OdpowiedzUsuńu mnie już sezon na ogórki zakończony. :)
OdpowiedzUsuńteraz przeszedł sezon na grzyby. ;)
Pozdrawiam
My grzybów nie zbieramy.
UsuńU mnie również sporo ogórków. Wypróbuj przepis na krokodylki znajdziesz na pewno w necie, a ogórki pycha :-)
OdpowiedzUsuńTak, znam przepis. U mnie również zamieszczony ale rok temu ;)
UsuńNie próbowała nigdy takich ogórków;) Ale widzę, że miałaś ręce pełne roboty:)
OdpowiedzUsuńOj tak było trochę tej pracy, chociaż zawsze mam satysfakcje, kiedy widzę pełne półki słoików.
UsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńU mnie się jeszcze nie zaczął :D
OdpowiedzUsuńNie znam takiego przepisu, ale wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa robię głównie tzatziki :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobną :)
OdpowiedzUsuńTo dosyć znany przepis tylko każdy robi trochę inaczej ;)
UsuńJadłam kiedyś taką :) sama niestety nie robię przetworów :)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś to się zmieni tak jak u mnie ;)
Usuń