A więc co potrzebujemy:
- ogórki (tyle ile chcemy)
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- szczyptę gorczycy
- koper ( po małej gałązce do słoika)
- chrzan
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry około 1 centymetrowe. Ogórki solimy tak aby były słone i odstawiamy na około 2 godziny. Mieszamy je od czasu do czasu.
Następnie wkładamy ogórki na sitko tak aby obciekły z wody i wkładamy ciasno do słoika.
Pamiętajmy aby podczas zalewania ogórków upewnić się czy wszystkie ogórki w słoiku są zalane.
Pasteryzujemy 25 minut.
Smacznego :)
Robicie takie sałatki z ogórków na zimę?
Ja również zrobiłam zapasy :) ogórki z chilli :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
UsuńJutro będę myślała co począć z ogórkami ;) kuszą mnie te w curry lub musztardowe a najlepiej jedno i drugie :P
OdpowiedzUsuńNo czyli każdych po trochu ;)
UsuńMoja mama coś tam próbowała kiedyś robić, ale ja jeszcze się nie odważyłam :) Na pewno jest pyszna :) Już skończ robić te zaprawy, bo brakuje tutaj Ciebie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa lubię najbardziej w chilli i zalewie musztardowej :)
OdpowiedzUsuńU mnie musztardowe chyba górą :)
UsuńJa uwielbiam różnego rodzaju sałatki z ogórków :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u nas :)
UsuńMoja mama ostatnio zrobiła przepyszne ogórki! Lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakiego przepisu nie znałam:) U mnie sezon ogórkowy już się skończył, a robiłam sałatkę z ogórków z sosami sałatkowymi, też bardzo dobre;)
OdpowiedzUsuńO a tak jeszcze nie próbowałam - za rok spróbuje :)
Usuńrobimy, robimy takie sałatki na zimę -uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńTakich nie robiłam jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńA mi zabrakło juz ogórków. W następnym roku posadzę o wiele więcej.
OdpowiedzUsuńSama nie robię ogórków, ale potem lubię je jeść :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń