Jako pierwsze w tym sezonie zrobiłam ogórki w zalewie musztardowej, które uwielbia cała rodzina łącznie z synem, oraz zajadają się nimi goście. Zapraszam.
Ogórki jakie wybieram do tego przepisu to te średniej wielkości, wpadające już w większe.
Potrzebujemy:
2-3 kg ogórków
ziele angielskie
gorczyca
chrzan (korzeń)
pieprz w ziarenkach
liść laurowy
czosnek
koper
marchewka
Na zdjęciu porcja przypraw na jeden słoik.
Zalewa
1 litr wody
3 niepełne łyżki soli
1 szklanka cukru
5 łyżek musztardy
1 szklanka octu
Prawdę mówiąc nigdy nie sprawdzam ile mam ogórków to co uzbieram biorę wszystko i zaprawiam.
Ogórki myjemy porządnie. Następnie kroimy na 4 lub 8 części - wszystko w zależności od wielkości ogórków.
Przygotowujemy słoiki. Jeżeli macie długie ogórki przygotujcie wysokie słoiki.
Na dno układamy szczyptę gorczycy, 2-3 kulki ziela angielskiego, ok 5-6 ziarenek pieprzu, 1 liść laurowy, 1 ząbek czosnku, mały kawałek chrzanu, 1 kwiatostan kopru, 2-3 plasterki marchewki.
Na to układamy ogórki na stojąco. Wkładamy je bardzo ciasno, wtedy mamy pewność, że nie wypłyną do góry.
W tym roku miałam pomocnika przy ogórkach ;)
Kiedy mamy już ogórki poukładane przygotowujemy zalewę wg przepisu i Uwaga: musztarda musi być ostra. W zeszłym roku kupiłam zwykła delikatesową musztardę i ogórki były mdłe. Najlepsza musztarda to sarepska lub rosyjska. Zalewa musi być dobrze wymieszana aby w każdym słoiku było tyle samo musztardy.
Słoiki zalewamy po samą górę, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Ogórki gotowe na zimę. Będę na bieżąco wrzucać przepisy na moje sprawdzone przetwory ogórkowe :)
A jakie są Wasze ulubione ogórki? Jedliście już te w zalewie musztardowej?
Nasze ulubione to w zalewie miodowej :-) w tym roku zrobie tez krokodylki według Twojego przepisu :-) no i kiszone, konserwowe i salatke szwedzka :-)
OdpowiedzUsuńW zalewie miodowej nie jadłam :)
Usuńto takie pikle? uwielbiam!!! czy bawicie się w wydrążanie pestek?
OdpowiedzUsuńNigdy nie wydrążałam pestek.
UsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńWyglada wszystko kuszaco <3 Mój szef w pracy robi rewelacyjne ogórki małosolne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje :*
moja mama kisi na okrągło, dla odmiany muszę jej Twój przepis podsunąć:))
OdpowiedzUsuńU mnie kiszonych najmniej.
UsuńMoja mama robi świetne ogórki, ale ja jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je :) dobre są też po meksykańsku i w zalewie z chili :)
OdpowiedzUsuńAch tych ja nie znam :)
Usuńuwielbiam !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy nie robiłam sama ogórków
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam w takiej zalewie- ciekawe, jak smakują.
OdpowiedzUsuńNo według mojej rodziny pyszne, więc robię ich sporo ;)
Usuńmuszą być mega smaczne. Omnomnom, aż mam ochotę!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJadłam kiedyś i były pyszne :) Sama jeszcze nie robię przetworów :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takich ;)
OdpowiedzUsuńSą bardzo pyszne :)
UsuńTakich jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńCo roku zaprawiam dużo ogórków. Takiej zalewy jednak nie próbowałam nigdy.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła. Ja nadal walczę z kiszonymi :)
OdpowiedzUsuńZ musztardą jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńW przyszłym roku spróbuj są pyszne ;)
UsuńSłyszałam o nich, że są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś te ogórki ( może nie koniecznie ten sam przepis) są pycha ;D
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że są pycha :)
UsuńMoja mama robi takie ogóreczki :-) Pychota :-)
OdpowiedzUsuńw zalewie musztardowej nigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńSpróbuj są naprawdę pyszne :)
UsuńNigdy takich nie jadłam, muszę kiedyś spróbować, ale u mnie mama robi ogórki, ja nie mam na to czasu ;) ale pewnie kiedyś to się zmieni :)
OdpowiedzUsuńJa zaczęłam robić kiedy przeprowadziłam się i miałam ogródek.
UsuńMoje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńU nas w rodzinie też :)
Usuń