piątek, 22 lipca 2016

Przepis na ogórki w zalewie musztardowej.

Sezon ogórkowy u mnie się zaczął i chciałabym podzielić się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami na ogórki.
Jako pierwsze w tym sezonie zrobiłam ogórki w zalewie musztardowej, które uwielbia cała rodzina łącznie z synem, oraz zajadają się nimi goście. Zapraszam.

Ogórki jakie wybieram do tego przepisu to te średniej wielkości, wpadające już w większe.
Potrzebujemy:
2-3 kg ogórków
ziele angielskie
gorczyca 
chrzan (korzeń)
pieprz w ziarenkach 
liść laurowy
czosnek
koper 
marchewka


 Na zdjęciu porcja przypraw na jeden słoik.


 Zalewa
 1 litr wody
3 niepełne łyżki soli
1 szklanka cukru
5 łyżek musztardy 
1 szklanka octu 

Prawdę mówiąc nigdy nie sprawdzam ile mam ogórków to co uzbieram biorę wszystko i zaprawiam.
Ogórki myjemy porządnie. Następnie kroimy na 4 lub 8 części - wszystko w zależności od wielkości ogórków. 


Przygotowujemy słoiki. Jeżeli macie długie ogórki przygotujcie wysokie słoiki.
Na dno układamy szczyptę gorczycy, 2-3 kulki ziela angielskiego, ok 5-6 ziarenek pieprzu, 1 liść laurowy, 1 ząbek czosnku, mały kawałek chrzanu, 1 kwiatostan kopru, 2-3 plasterki marchewki.
Na to układamy ogórki na stojąco. Wkładamy je bardzo ciasno, wtedy mamy pewność, że nie wypłyną do góry.
W tym roku miałam pomocnika przy ogórkach ;)



Kiedy mamy już ogórki poukładane przygotowujemy zalewę wg przepisu i Uwaga: musztarda musi być ostra. W zeszłym roku kupiłam zwykła delikatesową musztardę i ogórki były mdłe. Najlepsza musztarda to sarepska lub rosyjska. Zalewa musi być dobrze wymieszana aby w każdym słoiku było tyle samo musztardy.


Słoiki zalewamy po samą górę, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.


Ogórki gotowe na zimę. Będę na bieżąco wrzucać przepisy na moje sprawdzone przetwory ogórkowe :)

A jakie są Wasze ulubione ogórki? Jedliście już te w zalewie musztardowej?

36 komentarzy:

  1. Nasze ulubione to w zalewie miodowej :-) w tym roku zrobie tez krokodylki według Twojego przepisu :-) no i kiszone, konserwowe i salatke szwedzka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. to takie pikle? uwielbiam!!! czy bawicie się w wydrążanie pestek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada wszystko kuszaco <3 Mój szef w pracy robi rewelacyjne ogórki małosolne :)

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje :*

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama kisi na okrągło, dla odmiany muszę jej Twój przepis podsunąć:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama robi świetne ogórki, ale ja jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam je :) dobre są też po meksykańsku i w zalewie z chili :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam sama ogórków

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam w takiej zalewie- ciekawe, jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No według mojej rodziny pyszne, więc robię ich sporo ;)

      Usuń
  9. muszą być mega smaczne. Omnomnom, aż mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam kiedyś i były pyszne :) Sama jeszcze nie robię przetworów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie próbowałam jeszcze takich ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co roku zaprawiam dużo ogórków. Takiej zalewy jednak nie próbowałam nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż mi ślinka pociekła. Ja nadal walczę z kiszonymi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z musztardą jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  15. Słyszałam o nich, że są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam kiedyś te ogórki ( może nie koniecznie ten sam przepis) są pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja mama robi takie ogóreczki :-) Pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. w zalewie musztardowej nigdy nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy takich nie jadłam, muszę kiedyś spróbować, ale u mnie mama robi ogórki, ja nie mam na to czasu ;) ale pewnie kiedyś to się zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaczęłam robić kiedy przeprowadziłam się i miałam ogródek.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze i odwiedziny mojego bloga :)
Każdego z komentujących odwiedzę na pewno :)